top of page

Wie zijn wij?

In het jaar 1978 besloten een aantal mannen dat het tijd werd voor een carnavalsvereniging in Meeuwen. Veel kennis over carnaval hadden ze nog niet. Daarom werd er raad gevraagd aan Fons Noel. Hij was van Antwerpen afkomstig en had behoorlijk wat kennis over carnaval. Fons werd ook gekozen als onze eerste Prins,  samen met hem was er dat jaar ook het, tot nu toe, enige Jeugdprinsenpaar.

 

In het begin droegen we de naam De Heikiesvrèters genoemd naar de vele heikies die in Meeuwen gemaakt en gegeten werd, vooral rond de periode van de kermis. Na enkel jaren werd dit veranderd in De Heikiesèters.

Rond deze periode werd er ook besloten om ons aan te sluiten bij FEN – Vlaanderen. De koepelorganistie rond carnaval in Vlaanderen.

 

Na de oprichting werd er besloten om ook een stoet te organiseren. Elk jaar de zondag voor halfvasten.  In de beginjaren waren er veel straten in Meeuwen die samen een wagen maakten om deel te nemen aan de stoet. De laatste jaren zijn er dit jammer genoeg minder.

Ook werd er gestart met de jaarlijkse Prinsenpronkzitting. Ieder jaar de laatste zaterdag van januari. Naast optredens van artiesten en tonpraters is  dit ook de avond dat de nieuwe Prins bekend gemaakt wordt.

Naast de Prinsenpronkzitting was er na enige tijd ook het Tonpraten. In het begin met de vele tonpraters die Meeuwen rijk was. Later ook van uit de gehele provincie.

 

Ondertussen hebben we ons 4x11 jarig bestaan gevierd en zijn we nu stilletjes aan op weg naar de 5x11.

En om met de woorden van René Verdonck (Den Driege) af te sluiten : Joa de sjuunste carnaval is dé van Mieve dé gereekt neuts geduen.

3 x 11 Heikiesèters
bottom of page